javanhoney

فروش و توزیع عسل جوان

javanhoney

فروش و توزیع عسل جوان

اهمیت پرورش ملکه

اهمیت پرورش ملکه

با توجه به اینکه طی سال های پس از انقلاب اسلامی ، صنعت زنبور داری ، از رشد کمی

مطلوب برخوردار بوده و شمار کلنی های زنبورعسل از پانصد هزار در سال 1356 به بیش از پنج

میلیون و یازده هزار در سال 1389 افزایش یافته است

و زنبورداری صنعتی در ایران رشد نموده لذا نیاز به فراهم آوردن امکانات توسعه کیفی این صنعت ضروری به نظر می رسد .

برای توسعه کیفی ، در شاخه های گوناگون زنبور داریث ، از قبیل مدییت پرورش ، اصلاح نژاد ،

تولیدات زنبورعسل ، فرآوری ، بسته بندی و بازار یابی محصولات ،باید تلاش جدی صورت گیرد.

در این راستا پرورش ملکه زنبورعسل به عنوان تکنیکی در خدمت اصلاح نژاد این موجود و نیز

مدیریت بهینه پرورش زنبور عسل ، نقش اساسی ایفا می کند .

اهمیت پرورش ملکه

با توجه به اینکه ملکه زنبور عسل ، مادر کلنی و تامین کننده کارگردان کلنی است و بخشی

مهم از ویژگی های کارگردان کلنی از نظر قدرت چرا ، جمع آوری شهد و گرده و مقاومت در

برابر عوامل نامساعد محیطی از طریق ملکه به آنها منتقل می شود ؛

در نتیجه داشتن ملکه های مناسب در کلنی ها از رموز موفقیت زنبورداران است .

پرورش زنبور عسل

بنابراین آشنایی با روش های پرورش ملکه و تامین ملکه های مناسب از کلنی های برتر هر زنبورستان می تواند زنبورداران را در رسیدن به این هدف ها یاری نماید .

همان طور که ذکر شد بخش عمده ای از ویژگی های مهم مانند باروری ، جمعیت ، جمع آوری شهد و گرده ، مقاومت در برابر آفات و بیماری ها ، رفتار دفاعی ، قابلیت بچه دهی ، تولید موم و زمستان گذرانی را ملکه به کلنی منتقل می کند .

از سوی دیگر ملکه های جوان نیز نسبت به ملکه های پیر جمع یت بیشتری تولید می کنند و عملکرد کلنی را افزایش می دهند .
بنابراین گذشته از خصوصیات ژنتیکی مطلوب کلنی که بخش مهمی از آنها وابسته به ملکه

زنبورعسل است ، نیاز کلنیه ا به ملکه جوان و تعویض ملکه کلنی ها هر دو سال یکبار ، از دلایل دیگر اهمیت پرورش ملکه زنبور عسل و نیاز به فراگیری این تکنیک می باشد .

کم توقع با قابلیت تولید در خاک نسبتا حاصلخیز

کم توقع با قابلیت تولید در خاک نسبتا حاصلخیز

اساسا گیاه زراعی زعفران کم توقع است :

1 – مجموع کل ماده ی خشک گیاه زعفران حدود 15 درصد گیاهی مثل چغندر می باشد .

2 – برخورداری از ذخیره غذائی کورم و استفاده برای رشد و نمو در سال آتی .

3 – عدم تولید دانه ، پروتئین ، نشاسته ، چربی توسط گیاه .

4 – تنها محصول تولیدی گیاه ، تولید گل به وزن تقریبی تر 1/0 تا 2/0 گرم و وزن خشک

آن تنها حدود 20 تا 30 میلی گرم می باشد .

تولید این مقدار ماده خشک که در هر گل زعفران با کورم با وزن 20 تا 40 گرم

و ماده ی خشک 5 تا 8 گرم در شرایط دارای تنش رطوبت ، رشد و نمو نیز ممکن است .

کم توقع با قابلیت تولید در خاک نسبتا حاصلخیز

کشت زعفران

از آنجا که مدت دو تا چهار ماه برای تشکیل کورم های جدید از کورم های سال قبل در دوره ی رشد و نمو گیاه زعفران زمان وجود دارد .

این مدت زمان برای تشکیل یک کورم با 5 تا 8 گرم ماده خشک از یک گیاه زراعی با شاخص سطح برگ معادل 1 تا 2 امری پیچیده نیست

در حالی که تولید ماده خشک کل برای یک مترمربع مزرعه چغندر قند با شاخص سطح برگ 4تا 5 حدود 6تا 7 کیلوگرم می باشد

یعنی به ازای هر واحد سطح برگ 1/5کیلوگرم ، درحالی برای تولید 200 تا 220 گل زعفران در یک مترمربع از شاخص سطح برگ 1/5 تا 2 ،

تنها به تولید 1/5تا 2 کیلوگرم ماده خشک شامل کورم و اندام هوائی نیازمند هستیم .

از بررسی و تجزیه و تحلیل میزان مواد آسمیلات مورد نیاز برای تولید ماده خشک در دو گیاه زعفران و چغندر قند به این نتیجه می رسیم

که برای دسترسی به تولید حدود 5 تا 10 کیلوگرم زعفران که قیمتی معادل 20 تا 30 میلیون تومان در بازار فعلی ایران دارد ،

از نظر فیزیولوژی گیاهان زراعی به تولید حدود 2 کیلوگرم در مترمربع ماده خشک نیاز داریم

در حالی که با در نظر گرفتن متوسط تولید 50 تن چغندر قند با متوسط عیار قند 16

و درامد حدود 5 میلیون تومان باید در مترمربع حدود 7 کیلوگرم ماده خشک تولید نمائیم .

قدرت رقابت با علف های هرز زمستانه

قدرت رقابت با علف های هرز زمستانه

گیاه زعفران فقط برای شروع دوره ی رشد و نمو و در مرحله ی اول گل دهی به  آبیاری نیاز دارد .

از آنجا که قبلا در طی فصل تابستان مزرعه زعفران آبیاری نمی گردد،

لذا به دلیل کمبود رطوبت مزرعه فاقد علف هرز می باشد

از طرف دیگر به دلیل خشک بودن مزرعه علف های هرز زمستانه هم در اواخر مهر و اوائل آبان هنوز سطح مزرعه را فرا نگرفته اند

همچنین از آنجا که برای آغاز دوره ی گل دهی و نرم شدن سطح خاک پس از اولین آبیاری که همه ساله برای آغاز دوره ی رشد و نمو انجام می گیرد

و عمل دندانه زدن انجام می گیرد ،

این اقدام مکانیکی به عمق 5 تا 10 سانتی متر سطح خاک به نحو سبک شخم می زند

و لذا اگر بوته های علف هرز زمستانه زودتر از موعد سبز شده باشند

و یا به جمعیت اندک در مزرعه به هر دلیل موجود باشند

در اثر این اقدام زراعی بوته ها حذف خواهند شد .

قدرت رقابت با علف های هرز زمستانه

با گذشت 10 تا 15 روز از زمان اولین آبیاری و دندانه زدن سطح خاک مزرعه گل دهی گیاه زعفران آغاز می شود

و قبل از اینکه مزرعه مجددا آبیاری گردد دوره ی 15 تا 20 روزه گل دهی به پایان می رسد

و سپس سریعا رشد رویشی گیاه زعفران شامل شروع ظهور برگ ها سطح مزرعه را می پوشاند

پوشیده شدن سطح خاک مزرعه از برگ های زعفران امکان رقابت شدید علف های هرز با گیاه زعفران را از بین برده

و تا مراحل نهائی رشد و نمو زعفران شانس غلبه کردن علف هرز بر گیاه زعفران از آنها گرفته می شود .

برداشت زعفران

فیزیولوژی رشد و نمو گیاه زراعی زعفران ویژگی مهمی است

که هزینه ی مبارزه و کنترل علف های هرز را کاهش داده

و مدیریت تولید این محصول را در رقابت با علف های هرز آسان تر می سازد .

مقاومت به آفات و امراض

مقاومت به آفات و امراض

امروزه بخش عظیمی از هزینه های تولید محصولات

زراعی و باغی به دفع آفات و امراض تعلق دارد

از طرف دیگر عدم وجود سموم موثر در کشور عملا کشاورزان را با بحران جدی

و سردرگمی شدید در چگونگی کنترل آفات و امراض قرار داده است .

وجود سموم موثر و ارزشمند خارجی با قیمت هایی

بسیار بالا مثال یک لیتر 100 تا 150 هزار تومان چنان بار سنگین مالی را به

کشاورزان تحمیل می نماید

زعفران جوان

که بررسی میزان هزینه ی آفات و امراض گیاهان زراعی و باغی را در اولین اولویت

بررسی و تصمیم گیری برای انتخاب نوع گیاه برای زراعت در کشور ایران قرار داده است .

مقاومت به آفات و امراض

از بین رفتن گونه های متعدد گیاهی و میزبان آفات و امراض زدر مراتع ،

گسترش بیابان ها ، کاهش حوزه جنگل ها ،

مقاوم شدن حشرات به سموم غیر موثر تقلبی موجود در بازار ،

عدم آموزش شیوه های دقیق و موثر آموزش دفع آفات و امراض در کشور بی اعتقادی

برخی از کشاورزان به دفع آفات و امراض ،

اقلیم خشک کشور ایران که آفات را به سمت تغذیه از گیاهان زراعی سوق می دهد ،

آلوده شدن منابع آب و خاک و حتی بذور قابل استفاده

به دلیل عدم نظارت و کنترل دقیق

بذور قابل استفاده از کشاورزی و ده ها عامل دیگر همگی باعث گسترش دامنه ی

آفات و امراض در کشور شده است .

در وضعیت بحرانی فعلی که حتی تولید محصولاتی چون گوجه فرنگی و بادنجان که

در 10 سال گذشته به سمپاشی نیاز نداشت

امروزه بدون سمپاشی غیر ممکن است .

پس ما در برنامه ریزی های تولید محصولات زراعی وباغی ناچار هستیم

که میزان نیاز به سمپاشی و حساسیت

به آفات و امراض را مورد مطالعه دقیق قرار دهیم .

گیاه زراعی زعفران دارای آفات و امراض کمتر نسبت

به سایر گیاهان زراعی و باغی می باشد .